Een ononderbroken nachtrust van zeven tot acht uur is strikt noodzakelijk om je lichaam te laten recupereren en de batterijen weer op te laden. Voldoende nachtrust is vooral belangrijk om de bijnieren in staat te stellen elke dag opnieuw voldoende antistresshormonen aan te maken. Veel mensen met chronische vermoeidheid hebben te kampen met slaapproblemen (een globaal tekort aan slaap) of slaapstoornissen (zoals moeilijk kunnen inslapen, herhaaldelijk wakker worden tijdens de nacht enzovoort). Dit probleem is dan ook een van de eerste die moeten worden aangepakt.

Er verschillende niet-medicamenteuze middelen die de slaap bevorderen. Soms voel je al verbetering als je er één enkel probeert, soms werkt een combinatie van verschillende producten efficiënter.

Relaxatietherapie (met dagelijkse meditatie als basis).

– Natuurlijke plantaardige middelen zoals valeriaan, melisse, passiflora. Die zijn te koop in de vorm van extracten (tabletten of druppels) of gedroogde kruiden (waarvan je een infuus maakt dat je opdrinkt vlak voor je naar bed gaat).

– Het aminozuur tryptofaan of 5-hydroxytryptofaan wordt omgezet in serotonine, een neurotransmitter die een rustgevend effect heeft.

Melatonine: de dosis die je moet innemen kan zeer sterk variëren. Sommige mensen hebben voldoende aan een halve milligram, anderen hebben tot 10 mg nodig. Melatonine is alleen op voorschrift verkrijgbaar. Vaak wordt Circadin® voorgeschreven. Dat is zuivere melatonine die zeer langzaam wordt vrijgegeven.

– De neurotransmitter GABA werkt bij veel mensen zeer goed. GABA zorgt voor de overdracht van signalen tussen de verschillende hersencellen. Dosis: tot 500 mg.

– Als de voorgaande middelen niet helpen, kun je eventueel kiezen voor een medicijn dat zo veel mogelijk de natuurlijke slaap nabootst. Trazodone® is de beste keuze. Slechts zelden geeft dat nevenwerkingen (lichte hoofdpijn en duizeligheid). Mijn advies is te starten met een half tot één tabletje voor het slapengaan.

Neem slechts in uiterste nood slaapmedicatie (benzodiazepinen). Slaapmedicatie zorgt in de meeste vevallen voor een diepe ononderbroken slaap, maar verstoort op termijn het natuurlijke slaappatroon en werkt verslavend.