Als je jarenlang onder stress staat, weinig slaapt, veel junkfood eet en dan plots een infectie krijgt met een bacterie of virus (chlamydia, mycoplasma, klierkoorts, CMV…), bestaat de kans dat je hiervan niet goed geneest. De infectie blijft chronisch aanwezig in het lichaam en geeft klachten van vermoeidheid, opgezette klieren, koortsigheid, grieperig gevoel, slecht slapen, hoofdpijn, slechte recuperatie na inspanning enzovoort.

In plaats van te proberen de infecties aan te pakken en te onderdrukken, leg ik bij de behandeling van infecties steeds de nadruk op het versterken van het immuunsysteem, zodat het lichaam na een tijdje zelf de bacterie of het virus kan elimineren. Je kunt je immuunsysteem versterken door gezonde voeding (het mediterrane dieet) en door voldoende te bewegen. Bij een verzwakt immuunsysteem is het noodzakelijk om een goed gedoseerd multivitamine-mineralensupplement in te nemen.

Een zeer krachtige manier om het immuunsysteem te versterken is de Myerscocktail, een infuus met een uitgekiende mix van vitaminen, mineralen en aminozuren (op maat gemaakt voor elke patiënt).

Een apart geval is de ziekte van Lyme, die wordt veroorzaakt door de beet van een besmette teek, waarbij de Borrelia-bacterie wordt overgebracht op de mens. De beet van een besmette teek geeft een typische huiduitslag (een rode cirkel met centrale opklaring) en het is belangrijk om deze tijdig te ontdekken, zodat je onmiddellijk antibiotica kunt innemen.

Er zijn nog altijd veel mensen die niets hebben gemerkt van een tekenbeet en toch een infectie krijgen. Als ze dan besmet zijn met de Borreliabacterie (of een co-infectie zoals Bartonella, Ehrlichia, Babesia) en geen antibiotica genomen hebben en als dit gepaard met een verzwakt immuunsysteem, komen we in de fase van een chronische infectie. In dit stadium wordt de behandeling veel moeilijker en moeten veel factoren tegelijk worden behandeld: een goede darmwerking, hormonale ondersteuning, aansterken van het immuunsysteem, het opsporen van eventuele voedingsintoleranties en een mogelijke belasting door zware metalen belasting enzovoort.