Mijn belangrijkste advies is en blijft dat je zo veel mogelijk nutriënten in de eerste plaats uit je dagelijkse voeding moet proberen te halen. Daarnaast kun je, als aanvulling, supplementen innemen. Het is immers niet mogelijk om alle essentiële voedingsstoffen in supplementen te steken. Om optimaal preventief te werken tegen kanker volstaan de nutriënten die je uit je dagelijkse voeding haalt niet. (Dat geldt niet alleen voor de preventie van kanker, ook voor de preventie van hart- en vaatziekten of voor de optimalisering van het verouderingsproces is het nodig om je voeding aan te vullen.)

Als preventiemiddel tegen kanker raad ik de volgende nutriënten aan. Het is belangrijk om te weten dat deze nutriënten synergetisch werken (dat wil zeggen: de werking van het ene nutriënt versterkt de werking van het andere; samen werken ze beter dan elk afzonderlijk). Tenzij anders vermeld, gelden de dosissen per dag.

– Een goed gedoseerd multivitamine-mineralensupplement als basis. (Upcelyn plus, Multi Protect, Combined Support, zie nutri4all.com). Let op! Kies een supplement zonder ijzer en koper, tenzij bij bewezen tekorten.

– Vitamine D3: 2000 iu of meer (afhankelijk van de bloedresultaten; waak erover dat de vitamine D-waarde boven 40 nanogram per ml bloed ligt). Zeker in de beginfase kan vitamine D de groei en de ontwikkeling van kanker afremmen en hierdoor de kans op sterfte verminderen.

– Jodium: 0,5 tot 1 mg.

– Foliumzuur (onder de vorm van methylfolaat): 0.2 tot 0.4 mg (samen met vitamine B12 en B6)

– Omega 3-vetzuren: 500 tot 1000 mg EPA+DHA.

– Curcumine: 250-500 mg.

Resveratrol (werkt synergistisch met curcumine en quercitine in het afremmen van de groei van kankercellen; komt van nature voor in rode wijn, druiven, pinda’s, zwarte chocolade). Hoge dosissen zijn niet nodig: 50-100 mg.

– EGCG uit groene thee, minimaal 300 mg.

– Broccoli-extract in de vorm van sulforafaanglucosinolaat (SGS): 25-50 mg.

– Granaatappelextract: 400 mg.

– Co-enzym Q10: 50-100 mg.

– Melatonine: 3-10 mg (bij chemotherapie 25 mg)

– Vitamine C: minimaal 500 mg per dag.

Quercitine is een flavonoïd, aanwezig in o.a. rode pompelmoes en rode ui. 400-800 mg.

Epigen forte : 2 caps per dag. Dit is een epigenetische formule die de kanker suppressor genen stimuleert om kankercellen op te ruimen ( te verkrijgen bij nutri4all.com , code HERTGK10 )