Therapie

 • Complementaire kankertherapie
 • Chronisch vermoeidheidssyndroom
 • Chelatietherapie
 • Anti-agingtherapie
 • Ozontherapie
 • Complementaire Nutritionele Kankertherapie  Voor een gedetailleerdere uitleg over kankertherapie gelieve het boek van Dokter Proesmans te raadplegen.
  Klassieke kankertherapieën (chirurgie, chemotherapie, radiotherapie) zijn effectieve kankerbehandelingen die waardevol zijn in de bestrijding van kanker . Maar! “Door therapeutische hardnekkigheid kan chemotherapie echter stervensverlengend in plaats van levensverlengend zijn. Op dat moment wordt het een medische mishandeling” aldus Prof W Distelmans , oncoloog.

  Complementaire nutritionele kankertherapie kan een waardevolle aanvulling zijn van klassieke therapieën om aldus de nevenwerkingen te verminderen . Dit wordt ondersteund door talrijk wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in gerenomeerde medische tijdschriften. Jammer genoeg is dit door klassieke artsen niet of te weinig gekend en “onbekend is onbemind” .

  Er zijn vier belangrijke punten:

  1. Houtsmuller dieet
  ( Het Dr Houtsmuller kookboek , F Kabos, ISBN 90 313 2734 4)
  samenvatting van het dieet:
  - vier tot vijf stukken fruit per dag
  - véél groenten: broccoli, kolen , tomaten,paprika, sla, kiemen van luzerne, radijs, venkel, tuinkers, wortelen, rode biet, avocado, ...
  - dagelijks groentensap van +/- 500 gr groenten ( halve koffielepel vitamine C poeder toevoegen)
  - geen suikers, ook geen puur sinaasappelsap, steeds pompelmoes en citroen toevoegen
  - geen vlees , wel vis (vette)
  - volkoren produkten , volle rijst
  - olijfolie en echte boter , geen margarine
  - max twee tassen koffie per dag en één glas rode wijn
  - noten
  - yoghourt, kwark, geen melk, tot vier eieren per week
  - veel water drinken


 • 2. Lichaamsbeweging
  Voor het fysiek en psychisch welbevinden is het belangrijk van dagelijks te bewegen (fietsen, wandelen, zwemmen,....) Onderzoek toont aan dat kankerpatiënten die regelmatig lichaambeweging doen een betere kwaliteit van het leven hebben.

  3. Psychische begeleiding
  Het is belangrijk dat kankerpatiënten ruime begeleiding en ondersteuning krijgen vanuit hun omgeving. Hulp bij de bereiding van de maaltijden is aangewezen. Meditatie en visualisatie- oefeningen zijn zeer belangrijk om het immuunsysteem te ondersteunen in zijn strijd tegen kanker (Simontontherapie)

  4. Nutriënten-infusen-injecties
  Vitaminen, mineralen, phytonutriënten, thymustherapie, melatonine stimuleren de immuniteit in de eliminatie van kankercellen, verminderen de toxische nevenwerking van chemotherapie en hebben op zich een kankerremmend effect. Zo zal intraveneus vit C de waterstofperoxide in de kankercel verhogen met aldus een afsterven van de cel (verhoogde apoptosis).

  “Pharmacologic ascorbic acid concentrations selectively kill cancer cells: Action as a pro-drug to deliver hydrogen peroxide to tissues”. Proceedings of the National Academy of Science, sept 2005. " Intravenous Vitamin C and Cancer: A Systematic Review." Fritz H, et al. Integr Cancer Ther. 2014 May
  Zo zal melatonine de kwaliteit en kwantiteit van het leven van kankerpatiënten verbeteren. "The therapeutic application of melatonin in supportive care and palliative medicine." Mahmoud F, Sarhill N, Mazurczak” Am J Hosp Palliat Care , sept 2005 " Therapeutic actions of melatonin in cancer: possible mechanisms. Srinivasan V, et al. Integr Cancer Ther. 2008 Sep;7(3)

  Met deze informatie is het niet de bedoeling om kankerpatiënten valse hoop te geven op genezing, integendeel , het is de bedoeling om informatie te verschaffen dat er naast een klassieke behandeling nog complementaire therapieën voorhanden zijn . Deze kunnen zeer nuttig zijn in de behandeling en soms een waardig alternatief vormen.

  Enkele interessante site’s:
  www.kanker-actueel.nl
  www.preventcancer.com
  www.lef.org
  www.orthomed.com
  www.simonton.nl
  www.orthomolecular.org

 • Het Chronisch Vermoeidheidssyndroom

  Voor een gedetailleerdere uitleg over CVS gelieve het boek van Dokter Proesmans te raadplegen.

  Wat is chronisch vermoeidheidssyndroom?
  Onverklaarbare , persisterende vermoeidheid,niet het resultaat van een uitputtende inspanning, verbetert niet met rust, en resulteert in een substantiële vermindering van de beroeps, sociale en persoonlijke activiteiten

  Minstens 4 van de volgende symptomen die minstens ged 6 opeenvolgende maanden aanwezig zijn en zich niet manifesteerden voor het begin (« onset ») van de ziekte :
  1.Geheugen- en concentratiestoornissen
  2.Keelpijn
  3.Gevoelige en gezwollen axillaire en cervikale klieren
  4.Spierpijnen
  5.Articulaire pijnen zonder zwelling en roodheid van de gewrichten 6.Hoofdpijn
  7.Niet-recupererende slaap
  8.Slaapstoornissen ( in- en/of doorslaapstoornissen)
  9.Algemene malaise na een inspanning die langer dan 24 uur duurt

  Effectieve Behandeling Van Het Chronisch Vermoeidheidssyndroom
  De aanpak van CvS vereist een multifactoriële aanpak. Het is belangrijk van het lichaam in zijn geheel te behandelen en de stofwisseling optimaal te laten functioneren. De volgende punten worden onderzocht en behandeld waar nodig. Een goede anamnese ( ondervraging ) en een uitgebreid bloedonderzoek plus een 24-uur urine onderzoek zijn hierbij van fundamenteel belang.

  1. De slaap
  Een ononderbroken nachtrust van 7-8 uur zijn strikt noodzakelijk om het lichaam te laten recupereren en de batterijen op te laden ( bijnieren ! ). De meeste CFS patiënten hebben hier problemen mee en dit moet dan ook behandeld worden. Op de eerste plaats worden er natuurlijke plantaardige middelen ( Valeriaan, Melissa off., ..) Tryptofaan (een aminozuur ) en Melatonine voorgeschreven , als dit niet voldoende is moeten er geneesmiddelen genomen worden ( Trazolan, Stilnoct, Rivotril ) die zorgen voor een diepe ononderbroken slaap en die op termijn het natuurlijke slaappatroon niet verstoren en verslavend werken .

  2. De bloeddruk
  Een minimale bloeddruk van 10/7 is noodzakelijk. Meer drinken en extra zout kunnen helpen, alsook zoethoutthee ( of zoethoutwortelextrakt in capsulen ) . Soms wordt een lage dosis fludrocortison gebruikt , deze heeft niet de nevenwerking van de synthetische cortisone , maar heeft een aldosterone effect wat aldus de bloeddruk doet verhogen.

  3. De hormonale balans
  70-80 % van de CFS patiënten hebben een te lage productie ( of laag normaal, dit is niet optimaal om een genezing te bekomen ) van allerlei hormonen zoals : schildklierhormoon, DHEA, cortisol, aldosteron, testosteron, oestrogenen, progesteron. Dit wordt onderzocht in de urine en in het bloed. Lage fysiologische ( zoveel als nodig om het lichaam normaal te laten functioneren ) dosissen worden voorgeschreven gedurende 6 m tot 1 jaar ( of langer ) tot de organen en klieren zelf terug voldoende van deze hormonen produceren. Bij deze lage fysiologische dosissen heeft men geen nevenwerkingen en brengt men het lichaam in een optimale conditie om zo de immuniteit optimaal te stimuleren.

  Een te lage concentratie van het bijnierhormoon cortisol geeft volgende klachten: hypoglycemie, geen stresstolerantie, extreme uitputting na een lichte inspanning, verminderde weerstand met lang aanslepende infecties, lage bloeddruk, lange tijd nodig om s’morgens wakker te worden, duizeligheid, sterk schommelende gemoedstoestand. Een te traag werkende schildklier geeft volgende klachten: Vermoeidheid, het steeds koud hebben, koude extremiteiten, droge huid, haaruitval, recidiverende infecties ( vnl blaasontsteking en recidiverende vaginale candida (schimmel) infecties ) soms gewichtsproblemen ( gewichtsstijging alleen bij een groot tekort aan schildklierhormoon ), spierpijnen, obstipatie.

  4. De spijsvertering
  De spijsvertering is van fundamenteel belang voor een goede gezondheid. Enerzijds moet de maag voldoende spijverteringssappen ( maagzuur ) produceren voor een goede vertering en anderzijds moeten de darmen het voedsel goed absorberen.
  Een goede darmflora is van groot belang en men moet die voedingsmiddelen die de darmen prikkelen elimineren voor een bepaalde tijd. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat CFS patiënten in +/- 50 % van de gevallen intolerant zijn voor volgende voedingsmiddelen: tarwe, melkproducten, suiker, alcohol, koffie. Het is verstandig van deze producten gedurende 2 maanden
  ( langer heeft geen zin ) te elimineren en men voelt , indien deze voedingsmiddelen inderdaad een probleem zijn , vrij snel een betere vertering : minder gasvorming , minder krampen en een genormaliseerd stoelgang patroon.
  Dikwijls wordt tarwe als negatief ervaren en veroorzaakt dit spierpijnen . Na 6m tot 1 jaar mag men proberen het voedingsmiddel waarvoor men intolerant is terug te introduceren in het voedingspakket. Ook het “leaky gut “ syndroom kan oorzaak zijn van voedingsintoleranties , slechte opname van allerlei voedingsstoffen en leverbelasting. Ook dit moet onderzocht worden.

 • 5. De eliminatie van parasieten, schimmels, bacteriën, virussen
  Indien men een lange tijd antibiotica heeft genomen, veel suiker consumeert, veel gassen heeft, is het mogelijk dat men een chronische Candida overgroei in de darmen heeft. Men moet dan gedurende lange tijd medicatie nemen om deze Candida Albicans uit de darmen te elimineren. Eventueel wordt er een stoelgang onderzoek gedaan om parasieten en schadelijke bacteriën in de darmen op te sporen. Er bestaat een laboratoriumtest om Mycoplasma en Chlamydia op te sporen. Indien deze positief is kan men proberen op een natuurlijke manier ( Echinacea, olijfbladextract, hoge dosis vit C, zink) deze te behandelen.

  6. Supplementen, infusen, injecties
  Het is noodzakelijk om een goed multi vitaminen-mineralen supplement te nemen . Ook Magnesium – Malic acid is een belangrijk supplement voor personen met fibromyalgieën. Het product ENADA geeft specifiek meer energie en kan een waardevolle ondersteuning zijn. ( klinisch getest ) Indien nodig worden er injecties gegeven met Magn en/of vit B 12. Er wordt naar gestreefd om optimale waarden in het bloed te bereiken.(optimale waarden om een optimale gezondheid te bekomen) Er wordt ook gebruik gemaakt van infusen bestaande uit een cocktail ( “Meyers cocktail”) van vitaminen, mineralen, aminozuren, plantenextracten, anti-oxidanten en homeopatische medicijnen . Langs deze weg wordt de immuniteit extra gestimuleerd, wordt de detoxificatie van de lever gestimuleerd en worden talrijke nutriënten in de bloedbaan gebracht die via het maag-darmkanaal soms moeilijk opgenomen worden. Heel wat patiënten ervaren deze infusen als zeer waardevol en ondersteunend in hun genezingsproces.

  7. Cognitieve gedragstherapie
  Onderzoek heeft aangetoond dat specifieke oefeningen ( stretching gepaard met spierversterkende oefeningen ) in kombinatie met gedragstherapie ( het leren omgaan met zijn ziekte ) zeer belangrijk is het genezingsproces. Men ziet dat patiënten op lange termijn hun inspanningstolerantie verbeteren en de mogelijkheden en beperkingen van hun lichaam beter leren kennen. “ Exercise is medicine ”

  8. Zware metalen.
  In onze vervuilde omgeving worden wij dagelijks belast met chemicaliën en zware metalen. Deze metalen komen door industriële vervuiling in het milieu en via het voedsel en de lucht in ons lichaam. Veel voorkomende bronnen zijn: verven, insecticiden, houtbewaarmiddelen, vaccinaties, olieverbranding en vervuiling van de zee ( vis ! ), landbouw, houtbewaarmiddelen, amalgaamvullingen, ... De toxiciteit wordt enerzijds bepaald door de kwantitatieve aanwezigheid van deze metalen in het lichaam en de manier waarop deze metalen ontgiftigd worden ( glutathionsysteem ) en anderzijds door een immuunreaktie van T lymfocyten op deze metalen (zoals bij een allergie). Deze metalen zijn neurotoxisch, nefrotoxisch, carcinogeen, ontregelen het immuunsysteem, veroorzaken hart- en bloedvataandoeningen en kunnen mede aan de oorzaak liggen van het chronisch vermoeidheidssyndroom. Men moet specifieke testen doen om het belang van deze metalen in het ziekteproces te bepalen . Dit zijn provocatietesten met EDTA, DMPS, DMSA en een MELISA test.

  Besluit
  Effectieve behandeling van CFS vereist een multifactoriele aanpak. Chronische vermoeidheid is behandelbaar indien men op zoek gaat naar de biologische oorzaak. Het is belangrijk van het lichaam in zijn totaliteit te bekijken en de verschillende afwijkingen en pathologieën in zijn geheel te behandelen ( Holistische aanpak). De voeding is van fundamenteel belang. Met deze aanpak kan de kwaliteit van het leven van de CFS patiënt, en ook de patiënt die niet de diagnose CFS heeft maar zich chronisch in een vermoeide staat bevindt, aanzienlijk verbeterd worden en zelfs totale genezing is mogelijk.

  Dr R Proesmans Nutritionele – Orthomoleculaire geneeskunde Speelhofweg 12 2531 Vremde -Boechout tel 03.449.70.24

 • Chelatietherapie

  Een behandeling voor hart- en bloedvataandoeningen

  Inleiding
  Hart-en bloedvataandoeningen zijn de belangrijkste doodsoorzaak in onze Westerse wereld.
  Wanneer een bloedvat vernauwt door verkalking (aderverkalking of arteriosclerose) wordt de bloedvoorziening naar vitale organen verminderd. Hierdoor krijgen deze weefsels een tekort aan zuurstof en vitale nutriënten.
  De verminderde bloedcirculatie leidt tot hartziekten , hersenbloeding, geheugenverlies en claudicatio ( pijn in benen bij het stappen). Het kan leiden tot slecht genezende wonden in de onderste ledematen en zelfs tot gangreen ( afsterven van weefsels ). Deze problemen doen zich voornamelijk voor bij diabetespatiënten en rokers of ze zijn het resultaat van bepaalde levenswijzen zoals te weinig beweging, stress en een ongezond dieet.

  Wat is Chelatietherapie?
  EDTA (ethyleen diamine tetra acetaat) is een synthetisch aminozuur dat de eigenschap heeft zich te binden aan metalen en mineralen. Deze binding noemt me een chelaat. Vooral zware metalen zoals lood, cadmium, en kwik hebben een sterke affiniteit voor EDTA en vormen sterke bindingen.
  Sinds 1953 heeft de US Food and Drug Administration (FDA) EDTA erkend als een therapie voor loodintoxicatie. In de jaren ’40 en ’50 ontdekten dokters, die patiënten behandelden voor loodintoxicatie, dat de patiënten die ook hartproblemen hadden een sterke vermindering ervaarden van hun hartklachten.
  Sindsdien behandelen dokters over heel de wereld patiënten met hart-en bloedvat-aandoeningen met EDTA chelatietherapie. De laatste 20 jaar zijn er ook heel wat studies door wetenschappers uitgevoerd die de werking en de gunstige effecten ervan beter in kaart hebben gebracht.

  Hoe werkt Chelatietherapie?
  Er zijn twee processen die beïnvloed worden door EDTA. Eén is het neutraliseren van vrije radicalen. Dit zijn uiterst reactieve deeltjes die geproduceerd worden in het cellulaire metabolisme (oxidatieprocessen). Dit is een normaal biologisch proces dat levensnoodzakelijk is. Maar onder bepaalde omstandigheden loopt dit uit de hand.

  Door roken, luchtvervuiling, stress, bepaalde medicijnen, slechte voeding, teveel alcohol-gebruik krijgen de vrije radicalen de vrije baan. Ze beschadigen de cellen, met aderverkalking, kanker en een versneld verouderingsproces tot gevolg. Zware metalen in de bloedstroom kunnen deze vrije radicalen productie in de hand werken .

  EDTA is een erkende therapie om deze metalen die zich in de weefsels opstapelen te elimineren.
  Het andere proces is dat EDTA calcium bindt in de bloedstroom en hierdoor wordt de calcium-magnesium verhouding intracellulair in gunstige zin beïnvloed. Dit heeft een gunstige invloed op het aderverkalkingsproces.

 • Hoe wordt Chelatietherapie toegediend?

  De werkzame stof EDTA wordt samen met een aantal vitaminen, mineralen en aminozuren toegediend via een infuus. Deze nutriënten hebben een additief en curatief effect bij aderverkaling. De looptijd bedraagt één tot drie uur afhankelijk van de indicatie. Het infuus wordt één- of tweemaal per week toegediend en dit 20 tot 50 maal.

  Indien volgens het protocol toegediend is chelatietherapie zeer veilig en zijn er geen nevenwerkingen te verwachten. Belangrijk is dat de patiënt de voorgeschreven supplementen correct inneemt en de dag van het infuus extra veel drinkt om de eliminatie van de gecheleerde stoffen te stimuleren.

  Chelatietherapie is een onderdeel van een totaalbehandeling. Daarom zijn gezonde voeding, rookstop, lichaamsbeweging, stressreductie en voedingssupplementen van fundamenteel belang. Belangrijk is dat chelatietherapie wordt toegediend door een arts die de nodige opleiding en accreditering genoten heeft.

  Hoe vergelijk je Chelatietherapie met andere klassieke behandelingen?
  De chelatie-arts zal je advies geven over de toepassing van chelatietherapie in samenwerking met klassieke therapieën. Zo kan chelatietherapie een operatie overbodig maken en kan het toegediend worden na een bypass operatie om recidieven te voorkomen.

  Het kan ook aanvullend werken bij klassieke medicijnen en het kan algemeen preventief toegepast worden om aderverkalking te voorkomen.
  In 2004 verscheen er studie ( T Chappell) waarin werd aangetoond dat patiënten die een hartaanval hadden gehad en daarna chelatietherapie volgden een sterk verminderd risico hadden tot recidief en 70% van de patiënten waren symptoomvrij na 3 jaar. De levenskwaliteit was ook sterk verbeterd.

  Chelatietherapie heeft in de 50 jaren dat het toegepast wordt zijn degelijkheid bewezen , is risicovrij, verbetert de kwaliteit van leven en kan in vele gevallen een alternatief zijn voor vasculaire chirurgie.
  De ACAM (American College of Advancement in Medicine) geeft in de VS opleidingen voor artsen die chelatietherapie in de praktijk willen toepassen . Er worden jaarlijks conferenties georganiseerd over de jongste bevindingen alsook over nieuwe ontdekkingen in de preventieve en nutritionele geneeskunde.
  Recent is er een studie verschenen in 'the American Heart Journal' (juli 2014) waarin werd aangetoond dat hart patiënten die chelatietherapie kregen duidelijk minder hartproblemen kregen ( minder infarcten, minder hospitalisatie, minder stenting ) meer info over dit artkikel hier

  Dr. R Proesmans ACAM lid, Diplomate in Chelation Therapy

 • Anti-Aging therapie

  Het Engelse woord “Aging” betekent verouderen.
  “Anti-aging” therapie of ook wel “life extension” therapie genoemd is de medische wetenschap die zich bezig houdt met de behandeling en preventie van verouderingsprocessen.
  Ieder individu ondergaat een verouderingsproces en zal uiteindelijk sterven, het is de bedoeling om oud te worden in optimale gezondheid en gevrijwaard te blijven van kanker, aderverkalking, arthrose, ….
  Om dit verouderingsproces in goede banen te leiden en zelfs af te remmen bestaan er talrijke maatregelen die ieder persoon in min of meerdere mate kan uitvoeren.

  1. Gezonde voeding
  - Een gezond voedingspatroon bestaat uit de dagelijkse consumptie van 3 stukken fruit en 2 porties groenten ( rauw en gekookt ) , het elimineren van alle geraffineerde koolhydraten ( witte suiker, wit meel ) en het nuttigen van volwaardige granen (volkoren brood, volkoren pasta, volle rijst )
  - Zo weinig mogelijk rood vlees,kip, kalkoen , 2 maal per week vis zoals zalm (bio), sardienen, tonijn, heilbot, makreel en haring. Sojaprodukten zoals tofu , sojaburgers, sojamelk
  - Peulvruchten zoals bonen, linzen, erwten,..
  - Noten
  - Lijnzaadolie, olijfolie voor de aanvoer van de “goede” vetten ( zoals ook in vette vis en noten)
  - Matig met alcohol, koffie
  - Yoghourt, kwark

  2. Lichaamsbeweging
  Beweging is een heel belangrijke vorm van “life extension”. Minstens 3 maal per week gedurende een half uur intensief bewegen, dwz de hartslag moet gevoelig verhogen en je moet wel echt zweten !
  Intensieve beweging zorgt er op een natuurlijke manier voor dat het lichaam zelf meer hormonen aanmaakt : Vnl het Groeihormoon dat een sterk anti-aging effect heeft.
  Mensen die regelmatig sporten hebben zeven maal minder kans op het krijgen van kanker. Hartproblemen komen zelden voor bij personen die intensief sporten.

 • 3. Voedingssupplementen
  Voedingssupplementen zijn onontbeerlijk in een goed anti-aging programma. Men start met een goed gedoseerd multivitaminen-mineralen complex aangevuld met extra vit C, vit E, liponzuur, acetylcarnitine, ginkgo biloba en OPC als basis.
  Deze supplementen worden nog individueel aangepast afhankelijk van risicofaktoren, erfelijke belasting en bloeduitslagen.
  Een grondig bloedonderzoek is inderdaad noodzakelijk om nog meer gericht te kunnen werken en de supplementen te optimaliseren. Deze bloedonderzoeken zijn jammer genoeg niet terugbetaald door de mutualiteiten en kunnen variëren van 75 euro tot 500 euro. Onderzoek in het bloed naar Lp-PLA2 en GALECTIN-3 zijn hierbij zeer belangrijk

  - Klik voor meer info over Lp-PLA2

  - Klik voor meer info over GALECTIN-3

  Waarom zijn supplementen zo belangrijk ?
  - Onze voeding bevat veel minder vit. en min. door intensieve landbouwmethoden dan enkele decennia geleden, dit veroorzaakt een wijd verspreid tekort aan bv. Magnesium en selenium
  - In stress situaties verbruikt men meer vit. en min.
  - Er zijn ziekten waarbij vit. en min. een geneeskrachtig en/of preventief effekt hebben ( bv selenium en prostaatkanker, vit E en hartaandoeningen ).
  - supplementen brengen het lichaam in een optimale gezondheid
  - weinig mensen voeden zich optimaal ( zie supra)

  4. Hormonale Substitutie
  Afhankelijk van de bloeduitslag en van persoonlijke behoeften kunnen er bepaalde hormonen voorgeschreven worden zoals schildklierhormoon, DHEA, testosteron, groeihormoon, progesteron enz.

  5. Gezonde geest
  “ Mens sana in corpore sano ” , een gezonde geest in een gezond lichaam, is nog steeds van fundamenteel belang als preventieve anti-aging maatregel. Wat baat het indien je het lichaam optimaal voedt en van supplementen voorziet, als er onderliggende depressies, conflictsituaties aanwezig zijn. Psychische stress is zeer nefast voor het lichaam en ondermijnt het immuunsysteem. Stress maakt de weg vrij voor talrijke chronische ziekten zoals kanker , aderverkalking, chronisch vermoeidheidssyndroom, enz. Yoga , meditatie, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen zijn belangrijke technieken waarvan onderzoek heeft aangetoond dat dit een anti-aging effekt heeft. Bovengenoemde 5 punten zijn fundamenteel in een uitgebalanceerd “life extension” programma. Zij vormen de basis om het lichaam te ondersteunen, te beschermen en het verouderingsproces te vertragen.

  Dr R Proesmans Nutritionele – Orthomoleculaire geneeskunde Speelhofweg 12 2531 Vremde -Boechout tel 03.449.70.24

 • Ozontherapie


  Wat is Ozon (O3) ?
  Ozon is als 3-atomige-zuurstofverbinding O3 een energierijke vorm van de normale atmosferische zuurstof O2, die een 2-atomige zuurstofverbinding is. Ozon is een kleurloos gas met een typische geur. Wegens zijn sterk oxiderende werking en zijn uitgesproken desinfecterende eigenschappen wordt ozon wereldwijd gebruikt voor de zuivering van vervuild water en de bereiding van drinkwater.
  Medische ozon wordt uit zuivere zuurstof gemaakt. In een ozongenerator wordt door middel van stille elektronische ontlading O2 in O3 omgezet. De concentratie wordt afhankelijk van de indicatie en de toestand van de patiënt door de behandelende arts bepaald.
  Omdat de ozonmolecule niet stabiel is, wordt medische ozon ter plaatse gemaakt en onmiddellijk aangewend.

  Wat is Ozontherapie?
  Ozon mag in geen geval ingeademd worden !! Ozon is toxisch voor het longslijmvlies, vandaar het gevaar van ozonpieken in de atmosfeer bij grote hitte en luchtvervuiling. Ozon in opgeloste vorm is echter een zeer interessant geneesmiddel !
  Men kan ozon oplossen in water of olijfolie. De belangrijkste toepassing echter berust op de chemische reactie van ozon met lichaamseigen moleculen (vooral bij eigenbloedtherapie en rectale insufflatie). Ozon stimuleert het anti-oxidantensysteem in het lichaam.

  Vormen van Ozontherapie:
  Eigenbloedtherapie: dit is de frequentst gebruikte vorm:
  Grote eigenbloedbehandeling: 100 à 250 ml bloed wordt met ozon verrijkt en stroomt via een druppelinfuus terug in het lichaam. Kleine eigenbloedbehandeling: 5 à 10 ml bloed wordt in een spuitje vermengd met het ozon-zuurstofmengsel en terug in de bil gespoten. Water: door bi-gedistilleerd water gedurende een bepaalde tijd met ozon te verrijken ontstaat ozonwater. Dit is zeer doeltreffend bij acne, geïnfecteerde wonden en Helicobacter infecties van de maag …
  Zalf: door olijfolie gedurende een bepaalde tijd met ozon te verzadigen ontstaat ozonzalf. Deze zalf bewaart langer dan ozonwater en heeft dezelfde indicaties als het water maar is krachtiger. Bij doorligwonden, brandwonden, gangreen, schimmelnagels en eczeem is ze bijzonder efficiënt.
  Begassing: bij deze techniek wordt het te behandelen lichaamsdeel, bvb. een slecht genezende wonde, in contact gebracht met ozon. Na deze behandeling stelt men een betere doorbloeding en een snellere genezing vast.
  Rectale insufflatie: via een katheter wordt het ozon-zuurstofgas in de darm gebracht (vooral toegepast bij darmziekten, colitis, Crohn).
  Intra-articulaire injecties: worden toegepast in de reumatologie, orthopedie en traumatologie.

 • Bij welke aandoeningen is Ozon zinvol ?
  Er zijn heel wat ziekten die door ozontherapie gunstig beïnvloed of zelfs genezen kunnen worden. Vele wetenschappelijke studies hebben dit aangetoond. De ozontherapie heeft dankzij haar gunstig therapeutisch resultaat de laatste jaren dan ook een onvervangbare plaats in de geneeskunde verworven.

  Om ervoor te zorgen dat U als patiënt van de allernieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen zou kunnen genieten, hebben de ozontherapeuten zich verenigd in het STUDIE en DOCUMENTATIECENTRUM voor de OZONTHERAPIE vzw, dat tot doel heeft om ervaringen tussen de artsen onderling uit te wisselen, patiënten en hun indicaties te bespreken, onderzoek te stimuleren enz. .
  Uw ozontherapeut kan U informeren bij welke aandoeningen een ozontherapie, welke trouwens een volledig risicoloze therapievorm is, werkzaam en nuttig kan zijn.
  Evenals bij alle andere therapieën kan men natuurlijk ook bij ozontherapie vooraf geen 100% garantie geven op het therapeutisch resultaat.

  Ozontherapie is o.a. effectief bij:
  - Doorbloedingsstoornissen van de hersenen, het hart en de ledematen
  - Bacteriële en virale infecties (hepatitis, herpes, schimmelinfecties)
  - Brandwonden, infecties van de huid en geïnfecteerde wonden (open wonden en doorligwonden)
  - Astmatische klachten en allergieën; COPD (chronische bronchitis): we zien minder infectieopstoten, het gebruik van cortisone en antibiotica vermindert
  - Ontstekingsprocessen van de darm, colitis, ziekte van Crohn en fistels
  - Klachten van moeheid, uitputting, burn-out en verzwakking van het lichaam
  - Stemmingsproblemen en depressies
  - Langdurige en chronische pijnen, ook pijnen bij reumatoïde artritis of pijnen door beschadigde zenuwen (postzonalepijn)
  - Vetstofwisselingsstoornissen en de gevolgen van verhoogd cholesterol
  - Oogziekten zoals retinitis pigmentosa en macula degeneratie
  - Bij ouderdomsklachten als concentratiestoornissen, geheugenverlies, algemene zwakheid, onzekerheid bij het stappen..
  - Bij behandelingen gericht op anti-aging
  - Voor en na heelkundige ingreep (snellere recuperatie en minder verwikkelingen)

  Dr R Proesmans Nutritionele – Orthomoleculaire geneeskunde Speelhofweg 12 2531 Vremde -Boechout tel 03.449.70.24